Nieuwste fitness trends 2016

Fitness trends voor 2016
door Dennis Addens

Voor het online platform van FitByMano werd mij gevraagd of ik iets zou willen bloggen over de nieuwste trends op gebied van fitness en wellness voor dit jaar.
Natuurlijk! (was mijn antwoord) daar ik zelf ook nauwlettend in de gaten houdt wat er allemaal gaande is op het gebied van gezondheid en sport / beweging.

Laat ik mij eerst even voorstellen: Ik ben Dennis Addens, Personal trainer en lifestyle coach. Ik ben 40 jaar en heb een sport achtergrond in zowel fitness, vechtsport als balsporten en ben collega ZZP-er bij FitByMano. Zelf werk ik voornamelijk met weerstand trainingen en Cardio Kickboksen (met techniek training) maar ben ook inzetbaar bij gewichtsverlies, spiermassa training, spierdefinitie en Sportspecifieke prestatie verbetering.

Genoeg over mij.
Wat zijn de trending topics welke in 2016 hun opwachting maken (of hun comeback.)

We beginnen met een hot topic voor de fanatieke doe het zelf sporter en dat is de alles in 1 sieraden (en hiermee bedoel ik geen glitter oorbellen of ringen met diamanten ingelegd) We praten hier over sport horloges, Hoofdtelefoons en andere gadgets.

We beginnen met de hoofdtelefoons:
Tegenwoordig zijn er hoofdtelefoons beschikbaar met bluetooth functie zodat je niet meer met draden in de weg hoeft te trainen en met een ingebouwde headset kan je ook gewoon tijdens het sporten gebeld worden zonder dat je op je telefoon hoeft te kijken. Ze zijn verkrijgbaar vanaf €40 euro en voor de fanatieke outdoor sporter die door wil gaan een ideale oplossing.

Dan hebben we de sport horloges:
Tegenwoordig willen we alles bij kunnen houden als we sporten (statistieken, hartslag, slaapmonitor, calorie verbuik, gelopen afstand en nog veel meer. Je hebt verschillende merken zoals Garmin, TomTom, Polar, Skulpt en Fitbit om uit te kiezen maar Fitbit is in deze wat mij betreft toch wel de leider op het gebied van innovatie en de Surge versie is de meest veelzijdige wat dat betreft. Op dit horloge kan je zelfs kiezen uit welke workout je doet zodat het horloge vrij accuraat bijhoudt wat je tijdens je workout hebt gedaan. Zelf heb ik met de Skulpt Up3 en de Fitbit Surge gewerkt en uiteindelijk ben ik blijven hangen bij de Fitbit om zijn diversiteit.

Niet alle sport horloges hebben een hartslag monitor die accuraat is dus daarvoor zijn ook hartslag monitoren op de markt gebracht. Hierin loopt Polar nog steeds voorop maar het grootste nadeel dat ik hierbij ondervind is dat je een borst band om moet (welke ik persoonlijk ongemakkelijk vind zitten.)

Dan gaan we nu over naar het echte werk!
Sporten!
We beginnen met de meest toegankelijke waar iedereen mee kan werken (ook zonder de sportschool) en dat is trainen met eigen lichaamsgewicht.
2 jaar geleden is er zelfs een officiele bond opgericht voor atleten welke enkel met lichaamsgewicht trainen (http://www.worldcalisthenics.org/) en deze oer workouts zijn en blijven nog steeds zeer effectief voor zowel de mens die af wil vallen als de mens die sterker en gespierder wil worden.
Denk hierbij aan oefeningen als Planken, Burpees, Push-ups, Squats, Situps, Pull-ups, Dips maar ook freestyle oefeningen zijn enorm in opkomst.

De volgende is “De personal trainer.”:
Steeds meer mensen zien in dat een personal trainer niet puur commercieel is maar juist een manier om sneller en op een gezonde en veilige manier uw doelstellingen te bereiken. Net als elk jaar beginnen heel veel mensen in januari met goede voornemens en 1 van de meest voorkomende is de sportschool. Helaas haakt ruim 75% na 2 maanden al af omdat ze gedemotiveerd raken omdat ze geen resultaat boeken. Een personal trainer is gespecialiseerd in het leveren van resultaat bij de klant. Denk hierbij aan voedingsadvies, specifieke trainingen en wekelijkse momenten waarin gekeken word wat het geboekte resultaat is en of er aanpassingen gemaakt moeten worden op de trainingen of de voeding. Tevens levert een personal trainer een stukje sport psychologie zodat de klant gemotiveerd blijft (zelfs als het even tegen zit.)

Nu komt mijn persoonlijke specialiteit.
Butt Kicking workouts! Oftewel boksen, kickboksen, MMA trainingen, Pads training, Kickfun en alle andere vechtsport gerelateerde vormen van sport.
Dit soort workouts zijn extreem goed voor vetverbranding en spier ontwikkeling omdat je kracht en conditie combineert. Tijdens een workout word zeer cardiovasculair gewerkt zodat de vetverbranding snel in werking treedt en daarbij zullen tijdens de workout ook oefeningen op eigen lichaamsgewicht gedaan worden zoals eerder omschreven.
Ook is deze vorm van trainen ideaal om te ontstressen van de dagelijks sleur die we ondervinden.
We leven in een 24-uurs maatschappij en werk staat hoog op de prioriteiten van de mens. Omdat we onszelf te weinig ontspanning gunnen treedt stress op met alle mogelijke vormen van klachten waar niemand op zit te wachten. Boksen is de ideale uitlaatklep in dat geval.

Wellness:
Een ontspannen dagje naar een Spa doet wonderen en hoeft helemaal niet duur te zijn.
Op websites als Groupon en vakantie veilingen staan regelmatig aanbiedingen voor dit soort gezondheids centra en zeker de moeite waard om uw zelf af en toe een dagje heerlijk in de watten te laten leggen.

Functional fitness:
Dit is en blijft nog steeds een jaarlijkse trend en terecht!
Functional training zorgt ervoor dat je als individu het meeste uit je workout haalt en sluit perfect aan op de persoonlijke behoeften van de mens.
Personal trainers werken dan ook vaak met functional fitness omdat de resultaten hiermee het meest effectief geboekt worden. Kettlebell trainingen zijn een goed voorbeeld van functional training maar ook weer trainingen met eigen lichaamsgewicht. Bootcamps en crossfit zijn perfecte trainingsvormen waar je in groepsverband een workout doet en op die manier elkaar ook motiveert om dieper te gaan dan je dacht te kunnen en met een voldaan gevoel huiswaarts gaat. Deze trainingen worden op sportscholen zelden aangeboden maar vaak op speciaal daarvoor bedoelde scholen of heerlijk in de buitenlucht. Bij dit soort trainingen zijn dan ook vaak personal trainers betrokken.

Online fitness:
Zoals u hier deze blog leest (online dus) zijn er ook veel platforms online beschikbaar waar men tegen betaling kennis opdoet hoe thuis te trainen. Er zijn mensen die geen behoefte hebben aan het sporten in een sportschool en voor deze mensen is een online coach een ideale oplossing. De coach komt virtueel bij u in huis trainen zodat u niet naar de sportschool hoeft. U boekt een enkele sessie, een compleet programma of u laat een programma maken dat aansluit op uw specifieke doelstellingen. Vaak is de online coach ook bereikbaar via de website om uw vragen te beantwoorden zodat u snel weer verder kunt met uw workout. Voedingsschema’s behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Sporten op de werkplek:
Upcomming is het dat bedrijven tegenwoordig een ruimte inrichten om hun medewerkers te laten sporten in hun pauze of zelfs een uur verplicht laten sporten (in de baas hun tijd.)
Bewezen is dat sporten bijdraagt in gezondheid en dus het arbeidsverzuim reduceert.
Verzekeringen voor arbeidsverzuim kosten bedrijven jaarlijks miljoenen aan premie en hierop kan dus bespaard worden door het ziekteverzuim omlaag te brengen. Persoonlijk zie ik deze trend in de nabije toekomst alleen maar meer toenemen zodat bedrijven meer en meer trainers in zullen huren om hun personeel fit en gezond te houden zodat de productiviteit omhoog gaat.

Tot slot de belangrijkste trend in mijn optiek (en dat is elk jaar dezelfde)
Eet en drink gezond:
Voeding bepaald voor het grootste gedeelte de gezondheid van de mens en teveel mensen nemen hun voeding nog steeds niet serieus. Een lifestyle coach kan een bijdrage leveren in uw gezondheid en hoeft niet maanden te duren.
Het is een kwestie van een patroon doorbreken middels de juiste aanpassingen en daarbij kan de coach u goed helpen.

Tot zover mijn eerste blog voor FitByMano.
Ik hoop dat u hier iets mee kunt en dat 2016 een top jaar voor u mag worden.

Sportieve groet,
Dennis Addens